Els tres rols de l’acroioga

Els tres rols de l’acroioga

L’ acroioga és un tipus de ioga que es practica en grup, majoritàriament entre dues o tres persones. Hi ha tres rols fonamentals per a poder dur a terme aquesta pràctica: el base, el volador i el cuidador o spotter (en anglès).

La base

La base és la persona que durant la pràctica està en tot moment en contacte amb el sòl. És el fonament que sosté amb cames i/o braços al volador o voladora i juntament amb el cuidador també és responsable d’assegurar que la persona que té damunt dels seus peus no es faci mal.

Per a poder ser base no és necessari ser extremadament fort però sí que és recomanable començar a suportar a persones amb un pes inferior per a enfortir cames i braços i millorar l’estabilitat.

Tant la força, com el control del centre i la flexibilitat en malucs i isquiotibials ajuden a poder exercir el rol de base en l’ acroioga amb més comidad i tècnica. Alguns d’us beneficis d’exercir com a base són els següents:

 • Enfortiment del centre (control abodominal)
 • Treball de la flexibilitat activa en malucs i isquiotibials
 • Tonificació muscular
 • Treball dels reflexos

El volador

El voladora o voladora és la persona que durant la pràctica de l’acroioga no té contacte amb el terra i es mou en equilibri damunt dels peus i braços de la base. Quant més acurat i controlat sigui el seu moviment i alineació menys esforç haurà de fer la base. El volador no es limita a deixar-se portar si no que es manté actiu i es mou d’acord amb el ritme de qui li fa de base. Alguns beneficis d’exercir com a volador en el acroyoga, són:

 • Treball de l’equilibri
 • Treball de la confiança en els altres
 • Tonificació muscular
 • Millora de la concentració
 • Treball de la flexibilitat

El cuidador o spotter

El cuidador és un rol fonamental per a assegurar que l’acroioga es practica de manera segura. L’ spotter és el responsable de que el volador/a no caigui a terra i de que ningú es faci mal. Aquesta tercera persona a més de vetllar per la seguretat dels acroioguis en tot moment també té una funció d’observador i de guia per al volador i la base. Quan més risc té la pràctica més important és aquest rol i moltes vegades és necessari practicar amb dos cuidadors. Fent de cuidador es treballa:

 • La concentració
 • La capacitat de reacció
 • El coneixement i aprenentatge de la tècnica com a observador
 • L’empatia i ajuda als altres

Tothom pot fer de spoter però si el volador és molt més gran i pesat que tu et recomano que busquis a un segon cuidador perquè t’ajudi.

Personalment crec molt enriquidor i beneficiós practicar en els tres rols ja que ens ajuda a conèixer a fons la tècnica i funcionament de l’acroioga o ioga en parella, ens dóna diferents punts de vista i ens ajuda a empatizar millor amb la resta de acroioguis. No pots demanar-li al teu cuidador que estigui atent si tu no ho estàs quan el cuides a ell, no pots demanar-li a la teva base que no tremoli tant si tu no has provat de fer de base mai i no pots saber com pot ajudar-te el teu volador si mai has volat. Així que us animo a fer de base, de volador i de cuidador!

No Comments

Post A Comment